Az asztrológia történelme

Az asztrológia már évezredek óta foglalkoztat bennünket. Ha szeretnénk felkutatni az eredetét, vissza kell mennünk még az ókori Babilóniába. Az asztrológiával a kaldeusok (papok) kezdtek el foglalkozni /Kr.e.5.század/annak reményében, hogy meg tudják jósolni az Istenek akaratát. Majd Egyiptomból Görögországba is egy kaldeus csillagjós vitte el a tudományt. Hittek a csillagokban és a jósokban, hogy meg tudják jövendölni a jövőt. I.e.5000-3000 Indiában is foglalkoztak már ezzel a tudománnyal. Sikerült kifejleszteniük néhány jelet, amit a mai napig használunk.

Születési adatok szerint személyre szóló jóslással az Egyiptomiak kezdtek elsősorban foglalkozni Kr.e. 4300 évvel ezelőtt. Az asztrológiában a kínaiak is kifejlesztették saját rendszerüket i.e.2800-ban. Ez azonban merőben eltérő volt a nyugati asztrológiához képest./olv. A kínai horoszkóp cikkünket/.

Az asztrológia ebben az időben fontos része lett számos ókori nép kultúrájának. Pl. Augustus a római uralkodó saját állatövi jegyével díszített (Bak) érmét csináltatott.

Közép Kelet

A görög csillagjósokat úgy, mint sok más tudományágban, mint pl. matematikában, orvostudományban az arabok és a perzsiaiak is követték, holott magát az asztrológiát a perzsa és moszlim csillagászok a tudomány és vallás szempontjából elutasították.

Az asztrológia hanyatlása és visszatérése

Az asztrológia népszerűsége Róma megbukásával hanyatlani kezdett. A keresztények szerint ez nem volt más, mint az ördög műve. A hatalomra került egyház továbbra is folytatta tevékenységét e tudományban. A felvirágzó reneszánsz korban az asztrológia újra rokonszenvre talált. A XVII. század alatt a felvilágosodás korában az asztrológiát magát, mint tudományt sikerként könyvelik el, és első ízben, két tudományként emlegetik: asztrológia és asztronómia néven.

Asztrológia napjainkban

A 20. század elején az emberek figyelmét újból felkeltette a csillagjóslás, ami bizonyos ideig háttérbe szorult.

A múlt század idején, hála az asztrológiai könyveknek és újságoknak nagy közkedveltségnek örvendett. Ma már az sem meglepő, hogy az emberek a csillagokra hagyatkozva hoznak döntéseket. Sokan elutasítják, és nem hisznek a jóslatokban és horoszkópokban, de vannak, akik éppen ellenkezőleg ma is komolyan hisznek bennük.

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük