Angyali üzenet: ma segíts a körülötted élők lelki betegségén!

Ha valaki lelki betegségben szenved, akár elég egy jótanács, egy biztonságot nyújtó ember jelenléte, együttérzése, és máris az illető egy fokkal jobban fogja érezni magát.

Az önismeret- és személyiség fejlesztő szakemberek szerint a legnagyobb segítség a lelkileg instabil embereknek az, ha van egy ember, aki ott van velük, aki meghallgatja őket, aki együtt érez velük, miközben nem ítélkezik, nem gúnyolódik. A pszichológusok szerint sokszor a legkisebb dolgok a leghatásosabbak, hiszen egy ölelés, egy kézfogás a lelki problémákkal küzdő ember belső energiáit, erejét élesztik fel, elindítván őt az egyensúly megtalálásában, a gyógyulás útján. És ez nem csak a “betegnek” nagy segítség, hanem a segítő embert is örömmel, elégedettséggel tölti el.

Kent Hoffman író szerint: “Ha az ember egyedül néz szembe a fájdalommal, az maga Pokol.”

Az emberek többsége még mindig képtelen őszintén és nyíltan beszélni másoknak a negatív érzéseikről, gondolataikról. Ezt egyedül csak a szeretet, az együttérzés oldhatja fel. Ekkor a problémákkal küzdő emberben megszűnik a félelemérzet.

Daniel Stern pszichológus szerint, ha együtt vagyunk valakivel, aki láthatóan rossz passzban van, szenved, csak annyi a dolgunk, hogy mellette legyünk, ne ítélkezzünk, ne alkossunk véleményt, ne elemezzük ki a helyzetet. Csak legyünk ott, hallgassuk végig a mondandóját, és nyugtassuk meg, anélkül, hogy elvárásaink lennének. Ezzel megerősítjük az illetőt abban, hogy megszabaduljon a belső feszültségektől, és képes legyen tisztán látni a saját helyzetét, amiből egy idő után fel tud állni, és újból önmaga lehet. Amit még tehetünk, hogy óvatosan bátorítjuk, eloszlatjuk a félelmeit, kétségeit. Ha az illető valóban fontos számunkra, akkor nem csak az örömében, hanem a bánatában, rossz kedvében is osztozunk. Az erős emberi kapcsolatokkal megelőzhetjük a lelki, érzelmi válságok elmélyülését.

Forrás filantropikum.com